Over dit initiatief

In Den Haag zetten veel vrouwen zich dagelijks in voor hun omgeving, voor een mooiere stad of een betere wereld. Of dit nu gaat om de Schilderswijk Moeders die andere vrouwen in de wijk begeleiden, jonge vrouwen die aan de weg timmeren op het ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool of de Universiteit Leiden of de politica's op het Binnenhof. Vrouwen eisen steeds vaker hun welverdiende plek op in de samenleving, politiek, wetenschap, kunst en literatuur. Dat is goed nieuws.

 

Gek eigenlijk, dat vrouwen nauwelijks vertegenwoordigd zijn in het Haagse straatbeeld. Wanneer je een rondje loopt door de binnenstad kom je langs tientallen standbeelden en kunstwerken voor Willem Drees, Willem van Oranje, Johan van Oldebarnevelt en Louis Couperus. Onlangs werd nog een standbeeld voor Thorbecke onthuld op het Lange Voorhout. Vrouwen komen er ondertussen bekaaid vanaf met enkele standbeelden van koninginnen of mythologische figuren. 

Terwijl vrouwen zoveel gepresteerd hebben. Dit jaar vieren we dat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden werd aangesteld als eerste vrouwelijke hoogleraar. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer kwam. En in 2019 mogen vrouwen, door een lange politieke strijd door vrouwen als Aletta Jacobs en Johanna Naber, sinds honderd jaar naar de stembus. Zij zorgden voor de eerste barsten in het glazen plafond, en daar mogen we ze nog iedere dag dankbaar voor zijn.

Daarom is het tijd voor een standbeeld van een vrouw in Den Haag. Rond 8 maart, Internationale Vrouwendag, startten we de actie 'Die vrouw verdient een standbeeld'. Alle Hagenaars konden ideeën insturen voor welke vrouw volgens hen een standbeeld verdient. We hebben 560 reacties binnengekregen voor 90 verschillende vrouwen. Om recht te doen aan zoveel mogelijk van deze goede ideeën, hebben we 20 vrouwen in ons initiatiefvoorstel genomineerd voor een standbeeld. Op 29 juni hebben we ons voorstel aangeboden aan burgemeester Pauline Krikke en wethouder Boudewijn Revis. 

Wil je weten wie er genomineerd zijn? Lees dan hier het initiatiefvoorstel!

© 2017 PvdA Den Haag

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now